ŠKOLA NOGOMETA NK JADRAN POREČ

Važan dio povijesti, sadašnjosti i budućnosti te ogledalo kluba je njegova Škola nogometa, čiji početci u NK Jadran Poreč kreću sredinom prošlog stoljeća. Jedan od najvažnijih ciljeva svakog kluba koji želi raditi na svom sportskom razvoju je briga i ulaganje u mlađe uzraste i nove naraštaje igrača i trenera, a porečka Škola nogometa je na našem području prepoznata kao jedna od najboljih.

Temelji Škole nogometa NK Jadran Poreč stvoreni su nedugo po osnivanju kluba 1948.godine kada je formirana je tadašnja juniorska momčad. Od samih početaka do danas jako puno generacija Porečana je pod paskom legendarnih Ivana Majsa, Eligija Blaževića, Branka Dobrile i drugih trenera odrastalo na „Starom Jadranu“, usavršavao svoje nogometne vještine, ali prije svega stekao veliki broj poznanstava i prijateljstva.

Početkom 21.stoljeća je sa još većom popularizacijom nogometa krenula i ekspanzija Škole nogometa, a trenutna struktura kreirana je 2013. godine, te od tada iz godine u godinu broji sve više članova i natjecateljskih momčadi.

U 2019., 2020. i 2021. godini Škola broji rekordni broj članova, točnije gotovo 300 aktivnih mladih sportaša u 14 momčadi od 5 do 19 godina. U sezoni 2021./2022., po prvi puta u povijesti, klub ima 3 momčadi u uzrastima do 9, 11 i 13 godina, te 2 momčadi u uzrastu do 15 godina, te kadete i juniore koje se natječu u ligama nogometnog središta Rijeka  i nogometnog saveza Županije Istarske.

Svi klupski uzrasti treniraju na novoizgrađenom kampu NK Jadran Poreč, čije je svečano otvorenje u veljači 2022.godine znatno poboljšalo uvjete rada i razvoja za najmlađe nogometaše na Poreštini. Uz teren sa umjetnom travom na kampu, Škola nogometa koristi i nogometne terene u Zelenoj laguni.

Kroz povijest je veliki broj trenera brinuo i podučavao bezbroj igrača koji su zakoračili na Stari Jadran, Veli Jože i ostala igrališta na Poreštini, najistaknutiji od njih su: Ivan Majs, Eligio Blažević,  Gianni Šegon, Branko Dobrila, Romano Corlevich, Zlatko Stanković, Miroslav Tikas, Robert Jugovac, Neven Bodetić i mnogi drugi.

Najistaknutiji članovi porečke Škole nogometa koji su ostvarili prvoligaške i inozemne karijere su: Dean Mostahinić, Igor Žiković, Mato Miloš, Diego Živulić, Simon Sluga, Kristian Ipša, Mateo Bertoša i Marijan Čabraja.

Uz njih posebno vrijedi istaknuti i igrače koji su ponikli u Školi nogometa, prave Porečane koji su ostavili neizbrisivi trag u prvoj momčadi kluba:

Marijan Vukušić, Armando Krepčić, Gianni Šegon, Umberto Bartoli, Sandro Ribarić, Vladimir Kalčić Mililo, Vladimir Belas, Branko Dobrila, Franko Tancel, Pino Tancel, Gvido Peteh, Danko Poropat, Nino Božić, Silvio Purini, Renato Velenik, Bepi Mihelić, Kazimir Bažon, Stelio Blažević, Eligio Blažević, Evelino Radojković, Ivan Giani Draghichio, Miro Dodić, Janko Dragan, Nevio Gortan, Aldo Jurcan, Bruno Radolović, Boris Radolović, Zlatko Cetina, Milorad Jurcan, Dušan Janko, Ivan Fabac, Zdenko Belička, Loris Benassi, Alfredo Bravar, Robert Jugovac, Neven Bodetić, Aleksandar Starčić, Dejan Šakota, Dean Bonaca, Dalibor Šuran, Ivan Mofardin, Igor Gržentić, Toni Belušić, Andrej Gržentić, Danijel Jumić, Franjo Ereiz, Leo Grgurić, Marko Kepčija, Denis Tikas, Sandro Užila, Andrea Banić, Stefan Ilić, Oliver Sumić i mnogi drugi.

CILJEVI RADA ŠKOLE NOGOMETA

Primarni ciljevi rada Škole nogometa odnose se na osobni i sportski razvoj svakog člana te na učenje i poštivanje klupskih vrijednosti.

Osobni razvoj odnosi se stjecanje discipline i radnih navika, promicanje zdravog načina života i poštivanje suigrača, trenera i duha fair playa. Sportski razvoj odnosi se na učenje tehničko-taktičkih elementa igre i razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti kroz treninge i utakmice.

Vrijednosti i ciljevi klupske Škole nogometa su:

 • Uživanje u igri
 • Učenje životnih lekcija kroz sport
 • Razvoj igrača
 • Ostvarivanje rezultata

Škola nogometa bazira svoj rad i treninge na razvoju napadačkog, kreativnog i tehnički dotjeranog nogometa sa ciljem ostvarivanja što većeg posjeda lopte u toku utakmice, što je najteži, ali za mlade igrače najrazvojniji stil igre.

Jedan od najvažnijih dugoročnih ciljeva rada Škole nogometa je da svi igrači razvijaju svoje sposobnosti kroz treninge i utakmice, a to se ostvaruje sa većim brojem momčadi, točnije B ekipama i suradnjom sa NK Funtanom te ostalim lokalnim klubovima.

KODEKS PONAŠANJA ZA POLAZNIKE ŠKOLE NOGOMETA NK JADRAN POREČ

Cilj ovih pravila je razvoj osnovnih elemenata izgradnje karaktera i sportske etike, stvaranje radnih navika, učenje pozitivnih životnih vrijednosti i socijalizacija POLAZNIKA Nogometne škole NK Jadran Poreč.

UZORNI SPORTAŠI

 • POZDRAVLJAJU sve trenere i starije osobe u krugu stadiona
 • POŠTUJU trenere, suigrače i sve djelatnike u klubu
 • ZNAJU raspored i vrijeme svojih treninga i utakmica, i POMAŽU roditeljima u praćenju rasporeda
 • Na treningu i utakmicama DAJU SVE OD SEBE
 • SLUŠAJU dok trener priča i daje upute
 • PITAJU trenera ukoliko im nešto nije jasno
 • Na treninge DOLAZE najmanje 15 minuta prije početka, a na utakmice najmanje 60 minuta prije početka
 • JAVLJAJU treneru svaki izostanak sa treninga
 • Na treninge i utakmice izlaze ZAJEDNO sa svojim suigračima
 • ODGOVORNO se odnose i brinu o svojoj sportskoj opremi
 • BRINU se o klupskoj opremi i rekvizitima, POSPREMAJU teren nakon treninga
 • Poštuju protivnike, suce, gledatelje i pridržavaju načela FAIR PLAY-a
 • Odgovorno se odnose prema školskim i ostalim obavezama koje imaju

 

KODEKS PONAŠANJA ZA RODITELJE POLAZNIKA ŠKOLE NOGOMETA NK JADRAN POREČ

Poštivanje ovih pravila ponašanja je veoma važno kako bismo bili što bolja podrška jedni drugima, promicali pozitivne vrijednosti kroz vlastito ponašanje te time doprinijeli razvoju naše djece.

UZORNI RODITELJI

 • Djecu dovode NA VRIJEME – najmanje 15 minuta prije treninga i najmanje 60 minuta prije utakmice
 • Imaju na umu da dijete sudjeluje u sportu – nogometu kako bi se ZABAVLJALO, i da je igra za djecu, ne za odrasle
 • UČE svoje dijete da je VAŽNIJE DATI SVE OD SEBE nego pobijediti
 • POŠTUJU AUTORITET trenera, SUZDRŽAVAJU se od komentara koji ulaze u sferu TRENERSKOG POSLA, osobito pred djecom
 • Za vrijeme treninga i utakmica su na TRIBINAMA, NE SUGERIRAJU I NE DAJU UPUTE igračima
 • DAJU POZITIVAN primjer djeci svojim ponašanjem na utakmici – poštuju sve aktere natjecanja i NE SUDJELUJU u nikakvom obliku ne sportskog ponašanja sa sucima, trenerima, sportašima i drugim gledateljima
 • OBAVJEŠTAVAJU trenera o izostanku djeteta sa treninga, drugim aktivnostima i dodatnom radu u kojima dijete sudjeluje
 • OBAVJEŠTAVAJU trenera o bilo kakvim fizičkim ograničenjima i bolestima koje mogu utjecati na sigurnost djeteta i druge djece
1234
2003
IMG_20220423_125339
Dream Cup 5
IMG_20220423_181128
2002